tisdag 11 september 2012

Vad är stress?


Stress: kroppens reaktion på psykisk och fysisk påfrestning, överansträngning; jäkt. 
(Svenska Akademiens Ordbok)

Alla människor blir stressade. Vi är biologiskt designade för att bli det. För länge sedan kunde stress vara skillnaden mellan liv och död. Uttrycket ”Fajta eller fly” är välkänt, men vad många kanske inte vet, är att det sammanfattar begreppet ”stress” perfekt.

Det som händer när vi blir stressade är bokstavligen att kroppen bereder sig på att antingen slåss eller att springa. Oavsett vilket av alternativen man väljer, så produceras en stor mängd energi för att orka med att utföra ett av dem. Pulsen och blodtrycket ökar, andningen blir häftigare och stresshormoner, t.ex. adrenalin och noradrenalin, frigörs. Sedan fördelas energin till den halva av kroppen som behöver den. Vid kamp så behöver överkroppen mest energi och vid flykt behöver underkroppen mest energi.

Det här var verkligen toppen när vi levde i en tid då vi stötte på situationer som krävde att vi antingen kämpade eller flydde, men i dagens samhälle förekommer inte sådana situationer lika ofta. Man brukar prata om positiv och negativ stress. Positiv stress är den som får oss att bli produktiva och mer alerta, medan negativ stress får oss att må dåligt. I boken ”Duktighetsfällan – En överlevnadshandbok för prestationsprinsessor och en och annan prins” delar författarna upp den negativa stressen i två delar: kamp-/flyktprogrammet och spela död-programmet.  Kamp-/flyktprogrammet är det som pågår när man känner stress upprepade gånger under en kortare tid. När man har varit utsatt för det programmet en längre tid så träder istället spela död-programmet in.
Varningstecken vid de olika programmen är följande:

Kamp-/flyktprogrammet:
Sömn: svårt att somna, orolig sömn, många uppvaknanden, mardrömmar, tidigt uppvaknande.
Energi: överaktivitet, svårt att vila, rastlöshet.
Känslor: irritation, aggressivitet, rädsla, ångest, panikångest.
Hjärnan: för många tankar, koncentrationsproblem, minnesproblem.
Kroppen: hjärtklappning, mag- och tarmproblem, muskelspänning.

Spela död-programmet:
Sömn: stort sömnbehov.
Energi: övermäktig trötthet.
Känslor: nedstämdhet, ledsenhet, depression.
Hjärnan: tomhet, inga dagdrömmar, problem med minne.
Kroppen: överkänslighet för smärta, resultat av tröstbehov.

Symtomen vid kamp-/flyktprogrammet känner nog de flesta igen. Att man blir irriterad, sover dåligt och känner sig spänd i kroppen är klassiska tecken på negativ stress. Om man inte känner igen dessa tecken i tid och ger kroppen den tid den behöver för att återhämta sig, rinner bägaren till slut över och man hamnar i spela död-programmet. Istället för att sova dåligt så känns det som att man kan sova i flera dagar. Irritationen övergår till nedstämdhet och man känner sig ständigt trött istället för att vara uppe i varv. 

När man har varit under ständig stress tillräckligt länge, så kan det vara svårt att hitta tillbaka till hur det var innan. I vissa fall kan medicinering vara det enda alternativet, medan andra gånger räcker det med någon form av samtalsterapi. En sak är dock säker: det är praktiskt taget omöjligt att ta sig tillbaka på egen hand. Därför är det viktigt att man berättar för dem i sin närmaste omgivning hur man mår så att de kan hjälpa en.

Källor:
http://www.vardguiden.se/Tema/Halsa/Stress-och-aterhamtning/
"Duktighetsfällan – En överlevnadshandbok för prestationsprinsessor och en och annan prins” - Joanna Rose & Aleksander Perski

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar