söndag 7 oktober 2012

Vecka 3: kost

Vecka 3 är här! Denna vecka ska jag börja förbättra min kost, vilket verkligen behövs. Kosten är kanske inte det första man kopplar ihop stress med, men i mitt liv är det verkligen en stor faktor. Ända sedan jag var liten så har jag haft problem med min mage. Den krånglar och gör jätteont i perioder, vilket är riktigt irriterande eftersom jag helst bara vill stanna hemma i sängen när det händer. Våren 2010 började dock magen krångla allt oftare och jag mådde riktigt dåligt. När jag på hösten började i gymnasiet så missade jag en massa lektioner just för att jag bara låg hemma och mådde så himla illa. Efter ett besök hos läkaren så fick jag genomgå en magutredning med en gastroskopi - en undersökning av magsäcken med hjälp av en slang med en kamera som stoppas ner genom halsen och ner i magsäcken. Låter inte speciellt trevligt va? Det var det inte heller.
Hur som helst, man upptäckte då att jag hade en inflammation i magsäcken som orsakades av en magsårsbakterie som heter helicobacter pylori. Ni vet termen "Det måste bli värre innan det blir bättre."? Det stämmer bra in här. Medicinen som tar bort bakterierna var hemsk. Jag blev sängliggande under hela veckan jag åt medicinen, men efter det så försvann alla mina besvär.

Efter det så hade jag knappt några besvär med magen alls, bara lite krångel här och där, fram tills våren i 2:an då jag gick in i väggen. Då blev magen helt tokig igen vilket ledde till att jag bara blev mer stressad. Jag vet inte riktigt exakt vad det är som gör att min mage krånglar, jag vet bara att min nuvarande kost inte gör något alls för att förbättra situationen. Sedan några veckor tillbaka äter jag laktosfri kost hemma, eftersom jag två gånger efter att ha ätit pannkakor började må riktigt dåligt. Magen har faktiskt varit lite lugnare sen dess, men helt bra är den verkligen inte.

Ni som träffar mig ofta vet att jag hickar praktiskt taget hela tiden. Jämt och ständigt. Visst, det låter rätt lustigt, men det är faktiskt allt annat än det. Det är galet irriterande och gör till och med ont ibland. Enligt Vårdguiden så kan långvarig hicka i ovanliga fall bero på olika tillstånd i magsäcken, t.ex. magkatarr eller magsår. Det låter ju onekligen som något jag skulle kunna ha och därför så har vi bokat tid hos en läkare för att kanske få en remiss till en magspecialist som kanske kan hjälpa till att reda ut saken lite grundligare. Kan skriva hur besöket gick här sedan!

Men nu till veckans metod! Som ni nu har läst så har jag redan en massa krångel med magen och det är känt att stress kan förvärra problemen. Jag blir även stressad när min mage krånglar, vilket leder till en väldigt ond cirkel. Därför så tänker jag ändra min kosthållning så att den tillför min mage så lite problem som möjligt. Det jag tänker ändra på är:
  • Minska på sockerintaget - endast äta godis på helgerna, dricka mindre saft
  • Äta mera frukt och grönt
  • Försöka äta enligt tallriksmodellen
  • Äta nyttigare och mer regelbundet
Förhoppningsvis kommer dessa förändringar göra min mage mindre upprörd och mer hanterbar
tills dess att en doktor har tagit en ordentlig koll. Sen skadar det heller aldrig att äta nyttigare!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar